TED ÜNİVERSİTESİ, çağımızın karmaşık ve çok katmanlı sosyal sorunlarına, yenilikçi çözümler arıyor. Bu kapsamda hazırlanan fizibilite
Bu kapsamda bir yıldır sürdürülen çalışma sonucunda, TED Üniversitesi’nin eşgüdümünde, eğitim, bilimsel araştırma, AR-GE, inovasyon, sanat, kültür gibi farklı alan ve sektörlerden uzmanları, araştırmacıları ve gençleri yan yana getiren, katılımcı, disiplinlerarası ve tasarım odaklı düşünmeye dayalı bir ARAYÜZ kurgulandı.
Arayüze yönelik fizibilite çalışması mevcut durum tespiti ile başlatıldı, gelecek tasarımları oluşturuldu ve farkındalık/görünürlük faaliyetleri yürütüldü. Uluslararası literatür taraması yapıldı, haftalık çalışma toplantıları düzenlendi, Ankara, İzmir ve İstanbul’da iyi uygulama ziyaretleri gerçekleştirildi, odak gruplar çalışması düzenlendi, uluslararası modelleme çalıştayı gerçekleştirildi, canlı anketler uygulamaları yapıldı. Potansiyel paydaşlarla yapılan odak grup çalışması ve değerlendirmesinde projenin temel ilkeleri şeffaflık, tarafsızlık, kapsayıcılık ve sürdürülebilirlik olarak tanımlandı. Sistem seviyesinde müdahalelerde bulunacak bir kurgu içinde bir eşleştirme merkezine ihtiyaç olduğu saptandı. Arayüzün paydaşların erişimini kolaylaştırmak için TEDÜ’ye yakın ama TEDÜ’nün dışında konumlanması gerekliliği ortaya kondu. Uluslararası modelleme çalıştayında yönetişim, program geliştirme, hizmet tasarımı, iş modeli ve finansal sürdürülebilirlik, işbirliği modelleri, ağ-topluluk oluşturma, sosyal etki yönetimi ve ölçümüne yönelik yaklaşımlar belirginleştirildi. Tüm bu çalışmalarla ekosisteme ve beklentilere/ihtiyaçlara/talebe dair veri toplanmasının yanı sıra görüşülen paydaşlarda ileriye dönük işbirliği ortamına zemin hazırlanması, sahiplenme yaratılması ve ortak bir dil geliştirilmesi anlamında uygulama aşamasına da katkı sunacak faydalar sağlandı.
Projenin motivasyonu, üniversitenin artan ve karmaşıklaşan yeni sosyo-ekonomik problemlerin çözümüne ortak olması gerekliliğine olan inançtır. Bu motivasyonla ortaya konulan çözüm önerisi ise “tasarım odaklı düşünmeye dayalı disiplinlerarası çalışma”dır.
Tasarlanan arayüzün üstlenmesi planlanan farklı fonksiyonları (yaratıcı platformlar - yaratıcı ekonomi ve endüstri, ortak çalışma alanları ve aracı kuruluşlar) içeren benzer çok fonksiyonlu alanlara yönelik taleplerin dünyada ve ülkemizde önemli bir artış eğilimindedir. Ankara ise yaratıcı ekonomi ve endüstriler açısından Türkiye’de öne çıkan bir kenttir. Bu bağlamda, Ankara’da sektörel dağılım ve istihdam açısından hizmet sektörünün payının yüksek; yaratıcı ekonomi ve endüstriler açısından konumunun önemli;araştırma-geliştirme ve inovasyon faaliyetleri açısından potansiyelinin güçlü olması arayüz projesinin gerekçesini destekler niteliklerdir.
Fizibilite raporunda, arayüz projesinin uygulama yeri olan Ankara ve özellikle TED Üniversitesi çevresine dair detaylı bilgi paylaşıldı. Ankara’nın entelektüel kapasite ve kültürel sermaye açısından yüksek nitelikli bir nüfusa sahip olmasının yanı sıra, arayüzün yer seçiminde şu nitelikler öne çıktı: Kentsel alanda fiziksel olarak “erişebilirliğin yüksek olması”; fiziksel mekanın “esnek kullanıma açıklık” göstermesi; öncelikli fiziksel altyapı olarak “fiber internet altyapısına yakınlık”.
Arayüzün organizasyonel yapısı ve yönetişim modeli esneklik, katılımcılık, şeffaflık, eşitlikçilik ve yatay örgütlenme üzerine kurulacak. Bu kapsamda arayüzde operasyonel anlamda bir çekirdek ekip tanımlanacak. Çekirdek ekibin yanı sıra ortak çalışma alanında çalışan nitelikli insan kaynağından da faydalanılacak. Dolayısıyla hiyerarşik bir düzenin olmadığı organizasyonel yapı, çekirdek ekip ile ortak çalışma alanındaki topluluğunun bir arada çalıştığı ve dış paydaşlardan da beslenecek şekilde geçişken ve esnek bir tasarıma sahip olacak.
Fizibilite raporunda, yatırım sürecinin ardından işletme sürecine dair gelir ve gider kalemleri ile tahmini tutarları, toplam yatırım tutarları ve bu yatırımları karşılayacak olası finansman planı öngörüleri iki alternatifli olarak paylaşıldı. Alternatifler mekan büyüklüğü, kullanılacak genel gelir modeli, başlangıç yatırımının temel kaynağı üzerinden kurgulandı.
Son olarak fizibiliteye konu arayüzün hayata geçirilmesine dair elde edilen bu bulgular ışığında finansal, ekonomik, sosyal, bölgesel analizler yapıldı; modelin duyarlılığı incelendi ve riskler ortaya konularak bu risklerin gerçekleşmemesi için alınması gereken önlemler önerildi. Fizibilite kapsamında yapılan çalışmalara dair raporlamalar ise raporun eklerinde sunuldu.
Bu çalışmanın çıktısı olan Fizibilite Raporuna buradan erişebilirsiniz.