Ana içeriğe atla

 Modelleme Çalıştayı

 Modelleme Çalıştayı

11-13 Kasım 2019 tarihleri arasında TEDÜ’de ulusal ve uluslararası kurumlardan uzmanlarla fikir alışverişinde bulunarak özgün arayüz modelinin temellerini oluşturmak ve uzun erimli işbirliğine dönüşebilecek ilişkiler kurmak amacıyla sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleşmiştir.

Çalıştayda TEDÜ’nün yanı sıra Design Factory Global Network, Technion Social Hub, Dartington Service Design Lab, Originn İzmir, TAK - Tasarım Atölyesi Kadıköy & Kartal (Kentsel Strateji), ODTÜ Tasarım Fabrikası ve Joon’dan toplam 24 katılımcı yer almıştır.

usable_urban-esra-cizim_2

Çalıştayda farklı ana başlıklarda 6 oturum gerçekleşmiştir: 

  • Moderatörlüğünü Marthe Dehli’nin (Design Factory Global Network) yaptığı ilk oturumda “yönetişim ve karar alma pratikleri” ele alınmıştır. Yönetişim modeli, stratejik kararlar ve öncelikler belirlenmesi, proje seçim kriterleri ile, şeffaflık ve hesap verebilirlik konularında gruplara ayrılarak tartışma, fikir ve deneyim paylaşımı yapılmıştır.

modelling-workshop-day1_esra-gurel-5

  • Faruk Göksu (Kentsel Strateji) moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci oturumda ise “ekip yönetimi ve beceri geliştirme” konusu çalışılmıştır. Ekip çalışmasında etkili çalışma, ekipler için yönetim stratejisi, çalışma yöntemleri ve araçları, takım içi ödül ve ceza mekanizmaları ve çatışma çözümü gibi konular ele alınmıştır. Konuyla ilgili problemler, sorunlar ve çözüm önerileri listelenmiştir.

modelling-workshop-day1_esra-gurel-8

  • Maria Portugal (Dartington Service Design Lab) tarafından “program geliştirme ve servis tasarımı” başlıklı üçüncü oturum gerçekleştirilmiştir. Değişim teorisi çerçevesi ile yapılan çalışmada, katılımcıların hangi katkıyı sundukları, bundan kimlerin faydalandığı, en büyük fırsatların ve engellerin neler olduğu paylaşılmıştır.

urban-esra-cizim_1

  • Esra Gönen’in (Originn) moderatörü olduğu dördüncü oturumda “iş modeli geliştirme ve finansal model” konusu ele alınmıştır. İş modeli ve finansman modeli, paydaşlar, hizmetler ve ürünler için fiyatlandırma politikası ve başlıca gelir ve gider kaynakları konularında yurtdışından gelen çalıştay katılımcılarından bilgi alınmıştır.

tedu-modelling-_the-project_-urban-cizer-elif-gokce

  • “İşbirliği modelleri, ağ oluşturma, toplum/paydaş katılımı ve yönetimi” başlıklı beşinci oturum Rachel Kallus (Technion Social Hub) tarafından yönetilmiştir. Ekipte anahtar ortaklıklar ve işbirlikleri, ağın nasıl yönetildiği, ne tür araçlar kullanıldığı, ve ağ yönetimi ile ilgili çıkarılan derslere yönelik deneyim paylaşımı gerçekleşmiştir.

 usable_modelling-workshop-day3_oyku-yaman-1

  • Son oturumu ise “sosyal etki yönetimi ve ölçümü” başlığı ile Berivan Eliş'in moderatörlüğünde (İstasyonTEDU) gerçekleştirilmiştir. Etki ölçümlemesi için kullanılan yöntem veya sistemler, ölçümlemenin kurum içinde olup olmadığı, ve ne tür değerlendirme ve ölçümleme aktiviteleri kullandıklarıyla ilgili mini anket uygulaması yapılmıştır.

 

Üç günlük kapalı çalıştayın yanı sıra programın ikinci gününde herkese açık bir “Yaratıcı Platformlar Etkinliği” düzenlenmiştir. Ersan Ocak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte başarılı yaratıcı platform örneklerine yönelik Marthe Dehli (Aalto Üniversitesi/Finlandiya), Maria Portugal (Dartington Service Design Lab/İngiltere), Esra Gönen (Originn/Türkiye) ve Rachel Kallus (Technion Social Hub/İsrail) aktarımda bulunmuşlardır.  Etkinliğe yaklaşık 80 kişi katılmıştır.pasted-image-10

modelleme_foto3-kucuk_450_3

modellemekapanis-_foto2-kucuk_450

modelleme_foto1-kucuk_450